Konditors
Konditors veic pilna tehnoloģiskā cikla darbu izpildi ēdināšanas uzņēmumā un organizē savu darbu – sagatavo atbilstošās izejvielas, gatavo un noformē dažādas sarežģītības konditorejas izstrādājumus un desertus, ievērojot receptūru un tehnoloģiskās kartes prasības.
Konditors uzņēmumā:
- ražo maizi, kūkas, cepumus un citus miltu izstrādājumus;
- roku darbā temperē šokolādi un ražo citus saldumus;
- cep un dekorē, piemēram, ar glazūru, želejas rotājumiem, dažādus saldos un sāļos konditorejas izstrādājumus;
- noformējot konditorejas izstrādājumus, izmanto plaucēto mīklu un olbaltummasu, veido plastiskās masas un šokolādes rotājumus; izmanto sausos apdares materiālus – drumslas, riekstus, pūdercukuru;
- gatavo rauga un bezrauga mīklas izstrādājumus;
- nosaka organoleptiski (red.- pārtikas produktu sajušana ar garšu, smaržu, redzi) pārtikas izejvielu un pusfabrikātu kvalitāti;
- sagatavo, nomēra un nosver izejvielas;
- iepazīstas ar gatavojamo izstrādājumu sarakstu un aprēķina nepieciešamo mīklas, krēma un pildījuma daudzumu;
- dažreiz sastāda receptūras (tehnoloģiskās kartes);
- dažreiz veic ražošanas dokumentācijas uzskaiti, izstrādājumu kalkulāciju;
- dažreiz noformē izejvielu pieņemšanas un gatavās produkcijas realizācijas dokumentus;
- veic izstrādājumu virsmas apstrādi pirms un pēc cepšanas ar dezinfekcijas līdzekļiem;
- ievēro iekārtu elektrodrošības, sanitāros un higiēnas noteikumus.
Darba aprīkojums:
lieto dažādas krāsnis, plīti, ledusskapi, saldētavu, sulu spiedes, putotājus, maisītājus, smalcinātājus, un ļoti daudzveidīgu sīko kulinārijas inventāru; valkā speciālu darba apģērbu, ērtus, slēgtus apavus ar zemu papēdi un neslīdošu zoli, galvassegu.
Darba apstākļi:
darbs pamatā norit, stāvot kājās; strādā astoņu stundu darba dienu, var būt darbs maiņās, arī naktīs un brīvdienās; telpās, kur cep konditorejas izstrādājumus, ir karsts, savukārt telpā, kur gatavo izstrādājumus ar krēmu (kūkas, tortes), ir vēss; darba telpas ir piesātinātas ar dažādu garšvielu un gatavo konditorejas izstrādājumu smaržām; darba laikā ir jāpārvieto smagumi; bieži jāstrādā statiskā pozā (piemēram, dekorējot tortes un cepumus); ātrs darba temps; var būt vienveidīgs darbs; jāievēro sanitārās normas.
Darba iespējas:
var strādāt maiznīcās, lielveikalos, ēdināšanas uzņēmumos, restorānos, viesnīcās, lauku tūrisma uzņēmumos, vai arī kā pašnodarbinātā persona, slēdzot līgumus ar kādu no minētajiem uzņēmumiem vai pildot individuālus pasūtījumus.
Pavārs
Pavārs gatavo un noformē dažādas sarežģītības ēdienus, ievērojot ēdienu gatavošanas tehnoloģiju, uzņēmuma prasības un racionālu resursu izmantošanu, nodrošina aprīkojuma sagatavošanu un lietošanu darbā, izvērtē izejvielu, starpproduktu un gatavo ēdienu kvalitāti.
Pavārs darbā:
- gatavo un sagatavo pasniegšanai dažādus ēdienus (salātus, aukstās uzkodas, dārzeņu, gaļas, zivju, sēņu ēdienus, mērces, zupas, saldos ēdienus u.c.) un dzērienus (sulas, limonādes u.c.);
- izstrādā ēdienu receptūru vai strādā pēc jau izstrādātām receptēm;
- nomēra un sajauc ēdienu sastāvdaļas, pievieno garšvielas;
- sadala ēdienu porcijās, liek to uz šķīvjiem un dekorē atbilstoši ēdiena veidam;
- pasūta ēdienu izejvielas un pieņem produktus no piegādātājiem;
- novērtē produktu kvalitāti un veic to pirmapstrādi;
- seko līdzi produktu kvalitatīvai uzglabāšanai;
- sadala pienākumus palīgiem, bet pats gatavo tikai sarežģītākos ēdienus;
- pieņem pasūtījumus, ar pasūtītāju pārrunājot ēdiena noformējumu, vēlamo garšu un sastāvu;
- tīra un sakopj virtuvi, kārto ledusskapjus un pārbauda un tīra virtuves inventāru.
Darba aprīkojums:
izmanto virtuves kombainus, blenderus, mikserus, saldējuma aparātus, dažādu izmēru nažus, virtuves dēlīšus, traukus, sīko virtuves inventāru; darbojas ar dažādām elektriskajām iekārtām: plītīm, cepeškrāsnīm, griliem utt.; valkā formas tērpu, pavāra cepuri un neslīdošus apavus.
Darba apstākļi:
strādā virtuvē karstumā, stāvot kājās; parasti darbs ir maiņās; ātrs darba temps; atkarībā no darba vietas var būt uzdevumu daudzveidība vai vienveidīgs darbs, gatavojot viena veida ēdienus; bieži jāpārvieto smagumi – katli vai paplātes ar gatavajiem ēdieniem vai to sagatavēm; darba telpas ir piesātinātas ar dažādu ēdienu un garšvielu smaržām, iespējamas krasas temperatūras maiņas; jāievēro sanitārās normas; gatavo klientiem arī privātos un uzņēmumu pasākumos, dārza svētkos, jubilejās u.c.
Darba iespējas:
var strādāt lielveikalos, ēdināšanas uzņēmumos, bāros, klubos, viesnīcās, lauku tūrisma uzņēmumos, skolās, slimnīcās, pansionātos, uz kruīza kuģiem, vai arī kā pašnodarbinātā persona, slēdzot līgumus ar kādu no minētajiem uzņēmumiem vai pildot individuālus pasūtījumus.