Konditors

Konditors veic pilna tehnoloģiskā cikla darbu izpildi ēdināšanas uzņēmumā un organizē savu darbu – sagatavo atbilstošās izejvielas, gatavo un noformē dažādas sarežģītības konditorejas izstrādājumus un desertus, ievērojot receptūru un tehnoloģiskās kartes prasības.

Konditors uzņēmumā:
Darba aprīkojums:

lieto dažādas krāsnis, plīti, ledusskapi, saldētavu, sulu spiedes, putotājus, maisītājus, smalcinātājus, un ļoti daudzveidīgu sīko kulinārijas inventāru; valkā speciālu darba apģērbu, ērtus, slēgtus apavus ar zemu papēdi un neslīdošu zoli, galvassegu.

Darba apstākļi:

darbs pamatā norit, stāvot kājās; strādā astoņu stundu darba dienu, var būt darbs maiņās, arī naktīs un brīvdienās; telpās, kur cep konditorejas izstrādājumus, ir karsts, savukārt telpā, kur gatavo izstrādājumus ar krēmu (kūkas, tortes), ir vēss; darba telpas ir piesātinātas ar dažādu garšvielu un gatavo konditorejas izstrādājumu smaržām; darba laikā ir jāpārvieto smagumi; bieži jāstrādā statiskā pozā (piemēram, dekorējot tortes un cepumus); ātrs darba temps; var būt vienveidīgs darbs; jāievēro sanitārās normas.

Darba iespējas:

var strādāt maiznīcās, lielveikalos, ēdināšanas uzņēmumos, restorānos, viesnīcās, lauku tūrisma uzņēmumos, vai arī kā pašnodarbinātā persona, slēdzot līgumus ar kādu no minētajiem uzņēmumiem vai pildot individuālus pasūtījumus.


Pavārs

Pavārs gatavo un noformē dažādas sarežģītības ēdienus, ievērojot ēdienu gatavošanas tehnoloģiju, uzņēmuma prasības un racionālu resursu izmantošanu, nodrošina aprīkojuma sagatavošanu un lietošanu darbā, izvērtē izejvielu, starpproduktu un gatavo ēdienu kvalitāti.

Pavārs darbā:
Darba aprīkojums:

izmanto virtuves kombainus, blenderus, mikserus, saldējuma aparātus, dažādu izmēru nažus, virtuves dēlīšus, traukus, sīko virtuves inventāru; darbojas ar dažādām elektriskajām iekārtām: plītīm, cepeškrāsnīm, griliem utt.; valkā formas tērpu, pavāra cepuri un neslīdošus apavus.

Darba apstākļi:

strādā virtuvē karstumā, stāvot kājās; parasti darbs ir maiņās; ātrs darba temps; atkarībā no darba vietas var būt uzdevumu daudzveidība vai vienveidīgs darbs, gatavojot viena veida ēdienus; bieži jāpārvieto smagumi – katli vai paplātes ar gatavajiem ēdieniem vai to sagatavēm; darba telpas ir piesātinātas ar dažādu ēdienu un garšvielu smaržām, iespējamas krasas temperatūras maiņas; jāievēro sanitārās normas; gatavo klientiem arī privātos un uzņēmumu pasākumos, dārza svētkos, jubilejās u.c.

Darba iespējas:

var strādāt lielveikalos, ēdināšanas uzņēmumos, bāros, klubos, viesnīcās, lauku tūrisma uzņēmumos, skolās, slimnīcās, pansionātos, uz kruīza kuģiem, vai arī kā pašnodarbinātā persona, slēdzot līgumus ar kādu no minētajiem uzņēmumiem vai pildot individuālus pasūtījumus.